Fröken Europa

Nu har vi läst ut ännu en bok i klass 5E. Denna gången var det Fröken Europa av Kerstin Gavander. Boken handlar om en klass som får en ny fröken men som är väldigt underlig. Hon lämnar aldrig klassrummet och visste eleverna inte bättre så skulle de tro att hon bodde i grupprummet som ligger i anslutning till klassrummet. Såklart kan väl inte det stämma?

Under vårterminen har femmorna läst geografi och i Fröken Europa får läsaren resa till olika europeiska länder under olika tider. Men resandet går inte riktigt till på det sätt som man vanligtvis brukar resa, den som läser får se. I boken frågar fröken, Eva som hon heter, eleverna vad de vet om olika platser och då brukade jag låta mina elever svara innan karaktärerna fick komma till tals. Många gånger hade de rätt och det gjorde läsningen mer levande och eleverna delaktiga, även om de absolut inte har några problem med att sitta och lyssna. Ett roligt moment i läsningen.

I efterhand har jag på Libers hemsida hittat diskussionsfrågor till boken som jag tänker använda mig av nästa gång det blir dags att läsa Fröken Europa. Förövrigt slutar boken på ett sådant vis att det lämpar sig för eleverna att göra ett eget litet skrivprojekt. Vad detta skrivprojekt går ut blir väldigt tydligt i slutet av boken, tycker i alla fall jag 😉

Det finns även ett ämnesövergripande lektionsunderlag på lektion.se av Josefin Osterkamp, Hegvig Francke samt Åsa Fant Perdsjö. Kolla gärna in det också.

Till sist bör jag väl avsluta med vad eleverna i 5E tyckte om boken? De satt som små tända ljus när den lästes. (Kanske för att slippa jobba?;) Nädå, men för att vara helt ärlig så tyckte de att den var spännande och bra. En elev som var borta under en lektion när vi hade läst ur boken lånade den för att han skulle hinna läsa ifatt. När Fröken Europa var slut var det en annan kille i klassen som tyckte att ”vi läser den igen!”. Mycket passande bok, gärna i anslutning till geografistudier alltså.

Nu har vi en ny högläsningsbok: Skuggporten av Lene Kaaberbøl. Mycket spännande äventyr som vi, elever som lärare, ser fram emot att få ta del av innan det är dags att gå på sommarlov 🙂 Vi ”valde” mellan Skuggporten och Agnes Cecilia av Maria Gripe. Då Skuggporten har färre sidor och större text kändes det troligare att vi hinner läsa ut den de få veckor som är kvar på terminen. En kille tyckte också att Skuggporten såg mer spännande ut än den ”gamla” boken Agnes Cecilia. Då den inte hade någon omslagsbild och ingen baksidestext heller. Jag fick då påminna honom om att det som står mellan pärmarna kan vara riktigt bra och olidiligt spännande även om utsidan ter sig alldaglig och tråkig. Kanske att jag skulle läst Agnes Cecilia ändå så han fått märka det själv? 🙂 Vad tror du?

5 reaktioner på ”Fröken Europa

 1. krupnikov skriver:

  När jag jobbade som lärare använde jag mig också av Fröken Europa. Vad jag minns var den uppskattad 🙂
  Kul och bra med högläsning för eleverna. Tror att man kan väcka intresset hos många genom just högläsningen.
  Emma

 2. krupnikov skriver:

  Har förresten gett ut en bok på Natur & Kultur som heter På, mellan och bortom raderna. Innehåller ett antal ripa på böcker med tillhörande frågor som tränar just läsning på, mellan och bortom raderna. Kan också tipsa om Monika Reichenbergs böcker på Natur & Kultur som handlar om textsamtal.

 3. Ebba skriver:

  Åh, Fröken Europa! Den boken kommer jag bestämt ihåg att jag också läste för en sisådär sex år sedan, då jag också gick i femman. :3 Det var en rolig och intressant bok, av vad jag kommer ihåg, ens uppfattning om många länder ändrades mycket. Tyskland hade man vid 11 års ålder bara hört dåliga saker om, så att få läsa om landet i Fröken Europa var ganska så upplysande. c:

  • pantalaimone skriver:

   Den är informationsrik, så det blir nog en favorit i repris med nästa års femmor också 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s