Känslan av att ta sats ända nerifrån tårna, och bara skrika …

Den känslan och en hel massa andra kan man läsa om på ett humoristiskt men med ett underliggande allvar i Klas Hallbergs bok Hångla mer!

Hångla mer! inhandlade jag under min studietid, då det fanns möjlighet sitta i soffan och kolla på tv mitt på dagen. En av de dagarna i Gävle, för det var där jag bodde då i ett rosa ”slott”, hittade jag herr Hallberg föreläsa på SVT. Det var en väldigt rolig föreläsning som gjorde att jag skrattade mycket – ofta igenkännande för att det han sa var så precist. Du vet, så som det är när någon säger något och då du just tagit en munfull te (eller kaffe) och så säger den där personen det där skrattretande precisa som stämmer så jäkla bra på dig (eller någon närstående) att drycken i din mun inte är munnen längre. Nej, drycken har du spritsat ut, som en vacker fontän ur din mun och drycken befinner sig nu precis överallt där den inte ska vara. Bland annat rinner den och droppar nedför din dataskärm, då du hade din laptop i knät. Ungefär så. Så roligt och dråpligt precist kan det vara att lyssna på herr Hallberg.

Detta var inte det jag såg på tv då, men det får duga nu 🙂

Därför tänkte jag, då programmet var slut, att jag måste ju googla denna människa. Jag vill se mer! Jag kommer inte ihåg om jag hittade något att se, däremot så hittade jag en bok, Hångla mer! När jag sedan något år senare började på mitt första jobb pratade jag med en kollega om boken. Hon lånade den (detta var 2009 skulle jag tro) och jag fick tillbaka den i postpaket i förra veckan. Då hade jag nästan glömt att den fanns. Jag kom heller inte ihåg så mycket av boken, mer än att jag har tänkt på något som stod i den som handlar om måsten. Jag måste göra det här och det där. Jag måste köpa en sådan och en bättre och dyrare sådan där. Jag måste, måste, måste… Bara av att skriva måste så många gånger ger min mage en känsla av obehag. Herr Hallberg skriver att man ska skita i att dricka så mycket mås-te. Man mår inte bra av det. Så sedan dess har jag tänkt på att, precis som Ronja ska akta sig för Helvetesgapet (kanske en kass liknelse då hon hoppar där ständigt och jämt) ska jag akta mig för att använda mig av ordet måste. Jag kanske bör göra vissa saker, för det underlättar min tillvaro. Då bör jag också använda mig av ordet bör. (Just när jag skriver detta kommer jag inte på några synonymer till bör och inser att jag nog bör lära mig några – se: bör lära mig några). För det är något med ordet måste – det får mig att må skit. Så sluta dricka mås-te du med, det finns annat att göra för att ta sig framåt och må bättre.

Så, mås-teet. Det kom jag ihåg. Från då jag läste boken där runt 2008-2009. Eftersom det var ett tag sedan senaste läsningen har jag bläddrat lite på måfå i boken igen och läst lite granna här och lite granna där. Den är fortfarande bra och rolig och tänkvärd och känslan är att jag nog bör läsa den igen. Från början till slut.

Med tanke på rubriksättningen till detta inlägg så är den rubriken tjuvad från boken Hångla mer! (sid. 120-121) och kapitlet som handlar om att vilja våga säga ifrån och göra sig fri från auktoriteter. En känsla som du, precis som jag, säkerligen drabbats av ganska många gånger i livet. En känsla som får dig att känna dig:

Fullständigt osårbar eller fullständigt sårbar men inget att förlora. Lusten att säga ifrån. Att få säga: ”Nu räcker det” och ”Dra åt helvete” och ”Ta dig i röven” och ”Håll käften din jävla idiot”. Alltihop förmedlat och förpackat i berättelsen om elvaåringen som var trängd av en av Sveriges största radiopersonligheter. Som var trängd av en stor man med jättehår med makt att döma eller förkasta. Alltihop förpackat för att förmedla känslan av att vara elva år och sönderstressad av en stor auktoritet, känslan av att ta sats ända nerifrån tårna, och bara skrika …

2 reaktioner på ”Känslan av att ta sats ända nerifrån tårna, och bara skrika …

    • pantalaimone skriver:

      Det tycker jag 🙂 Den går fort att läsa med, så perfekt att ha till hands när man har lite dötid att göra av med – om man nu har det någonsin 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s