På, mellan och bortom raderna + en väska att ha boken i

Skolstart! Snart. Dags att hitta bra hjälpmedel att använda i klassrummet. Är det något jag som lärare blir tacksam över, så är det att slippa uppfinna hjulet varje gång jag ska göra något i arbetet. I Lärare gör-serien finns handböcker för lärare av lärare att använda i vardagen med eleverna.
I På, mellan och bortom raderna finns läsförståelseuppgifter att arbeta med för elever mellan 9-13 år. Boken är tryckt 2008 men passar utmärkt att arbeta med till Lgr 11. Tolv skönlitterära böcker är utvalda att arbeta med. Till varje bok finns en beskrivning om vad boken handlar om samt en presentation av författaren, därtill finns ett antal frågekort till varje bok. Frågekorten innehåller tre olika typer av frågor, precis som titeln säger, alltså:

  1. Vad som står på raderna: svaret finns direkt i texten.
  2. Vad står mellan radera: eleven får dra egna slutsatser av det den läst, genom att läsa ”mellan raderna”.
  3. Bortom radera: eleven får använda sina egna erfarenheter och kunskaper för att besvara frågan, som de alltså inte hittar svaret på i texten. Här gäller det att formulera sina egna tankar i skrift.

Jag tänkte börja med boken Häxorna av Roald Dahl. Det vore såklart optimalt om varje elev hade varsin bok att läsa i (och därigenom kunde fylla i de läsprotokoll som medföljer i kopieringsunderlaget tillsammans med frågekorten till alla de tolv skönlitterära böckerna. Men nu förhåller det sig så att vi inte har 30 böcker av Häxorna, så jag tänker helt enkelt läsa boken för min klass i höst och de får se hur väl de hänger med i berättelsen på det viset. Alltså mer hörförståelse för min klass än läsförståelse, men det blir säkert bra. Aktiva lyssnare gillas 🙂

Tack Emma, för boktipset! 🙂

+ väskan (som är två i en) att ha boken i

På vägen dit är känslan röd, men infinner sig en gul känsla är det bara att vändra på den så vips:

är den gul! 🙂
En Orkan Lia-väska, du hittar liknande på Poplin.

 

2 reaktioner på ”På, mellan och bortom raderna + en väska att ha boken i

    • pantalaimone skriver:

      Det ska jag göra, tänkte köra den i min fyra och hoppas att de fixar det 🙂 Jag återkommer med utgången 🙂 Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s