– Är du en häxa, fröken?

Mission accomplished. Tredje kapitlet av Häxorna lästes igår för fyragluttarna. Fröken var då iklädd handskar (sådana där bomullsfingervantar passandes lite kyligare höstdagar, då balhandskar inte hunnit inhandlas) och på huvudet bar hon ett diadem med någon slags påskfjäderprydnad i illrosa som en av förra årets fyragluttare glömt kvar.

– Då var det dags att läsa Häxorna, sa fröken och klassen ropade:
– JAA!!
Fröken försökte hålla sig för skratt då bomullsvantarna gjorde det besvärligt för henne att bläddra fram till rätt kapitel. De första raderna syntes ett småleende leka på frökens läppar, men sedan hittade hon allvaret som krävdes för situationen och började läsa om hur man känner igen EN RIKTIG HÄXA.
– Häxor bär handskar då deras fingrar saknar naglar, där sitter istället klor liknande sådan en katt har. Fröken river sig i håret, fjäderprynaden sitter nu lite på sned och hon fortsätter: – EN RIKTIG HÄXA är skallig utan ett endaste hårstrå på huvudet, istället bär hon en peruk som ger häxan eksem som kliar något enormt.
Så fortsätter det. Fröken läser om EN RIKTIG HÄXA som saknar tår och därför inte kan ha spetsiga skor. Fyragluttarna tittar lite skrämt och upprymt på frökens skor, som är ganska rundade och inte det minsta spetsiga. Det viskas och tisslas och tasslas bland fyragluttarna i klassrummet.

När det är dags att vända blad måste fröken be om hjälp, då bomullsvantarna vägrar finlir och därför gör det omöjligt att komma vidare i boken. Klassen fnissar när en pojke får hjälpa häxan   …woups, fröken att vända blad.

När kapitlet är slut och eleverna har skrivit ner svaret på frågan: Varför ska barn inte bada så ofta tycker mormor? Går fröken omkring i klassen och tittar så att alla har svarat rätt. Två pojkar i klassen siktar pennor mot henne. De har lyckats gör slangbellsliknande vapen av sin elevkalendrar som har en gummisnodd som stängningsattiralj. De flinar när de siktar pennorna mot fröken och frågar:
– Är du en häxa?
– Nä, det tror jag inte, svarar fröken. (Som helt ärligt blir lite illa till mods när hon tänker på de välvässade pennorna som riktas mot henne).

När alla fyragluttarna har fått sina svar checkade tar fröken av sig bomullsvantarna.
– Titta, jag har vanliga naglar, säger hon och visar klassen.
– De är rödmålade, du kanske gömmer klorna, säger en kille i klassen.
– Kanske det, säger fröken och ger ifrån sig ett mörkt häxskratt ända nerifrån magens allra djupaste boningar. Klassen fnissar lite nervöst.
– Du kanske har peruk? säger en tjej.
– Nä, säger fröken och drar i sitt hår, för att visa att det sitter fast. Klassen flinar.
– Nä, nu ungar är det dags att fortsätta med svenskan, säger fröken och fortsätter: – Vi ska göra en mindmap om ordet SOMMAR, vem känner sig manad att börja dela med sig av ett somrigt ord? Klassen börjar tänka på somriga ord och fröken pustar ut (inombords) när hon tänker på att hon slapp få spetsiga pennor på sig.

När mindmappen om SOMMAR är färdig och fyragluttarna gått hem smider fröken, tillsammans med femmorna, planer inför nästa års Häxorna-läsning. En tjej i femman menar att det finns ”peruker” att köpa som gör att man ser skallig ut. Hon tycker att fröken ska köpa en sådan och sedan använda en peruk med hår över den skalliga peruken. Då kommer nästa års fyragluttare bli skiträdda!

Usch, det kanske är för ondskefulla planer att sätta dem i verket? Vad tror du, kära läsare?

Hälsningar, häxan a.k.a fröken

P.S Vi får se hur många fyragluttare som kommer till skolan på måndag, med tanke på tjejen som sa: – Jag är lite rädd. D.S

6 reaktioner på ”– Är du en häxa, fröken?

  1. Min plats i solen skriver:

    Du är en sådan fantastisk lärare Lisa. Lyckliga elever som får ha dig som lärare och gissa om de komer att minnas dig resten av sina liv. Som en av de där coola lärarna. 🙂

    Kram Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s