– Nej, läs ett kapitel till! Eller två till!

Jag känner mig tvungen att dela med mig av klassens entusiasm inför boken Eddie 12 och hon som heter Elsa/Elsa 12 och han som heter Eddie. Vi började läsa den i förra veckan Skärmavbild 2013-04-27 kl. 09.57.33och varken jag eller ungarna vill egentligen sluta läsa när vi väl börjat, för boken är så himla bra.

Upplägget är speciellt, något som titeln antyder. Det här är en ”två i en”-bok, ungefär som Clerasils 2 in 1 😉 Du kan välja att läsa berättelsen från Eddies perspektiv eller från Elsas perspektiv, beroende på från vilket håll du börjar läsa. Då vi i klassen inte skulle behöva välja singlade jag bok (istället för slant) om det. Jag kastade upp den spinnande boken i luften och lät den dunsa ner på en bänk och voilá: omslaget med Eddie som huvudkaraktär hamnade uppåt och där började vi alltså. (Boken mår bra efter den roterande flygturen, för er som undrar).Skärmavbild 2013-04-27 kl. 09.57.13

Hittills har vi fått reda på att Eddie är en tuffing i skolan, som skolkar en hel den. Hemma tar han däremot stort ansvar för sin lillebror då familjeförhållandena präglas av missbruk och därav också frånvarande vuxna. Eddie får köpa en mobil av en kompis. Två problem infinner sig i och med detta ”köp”: Eddie måste under kort tid, på något sätt, få ihop pengar till köpet och tar då till metoder som innebär att han bryter mot lagen. Han vet att mobiltelefonen är stulen och det som komplicerar det hela än mer är att den verkar tillhöra Elsa, en ny tjej som börjat i Eddies klass.

Hur Eddie ska lyckas lösa det hela är vi väldigt spända på att få veta. Det ska också bli intressant att få ta del av Elsas perspektiv i allt detta. Är hennes tillvaro raka motsatsen till Eddies? Har hon märkt att det är han som har hennes mobil? Hur är det att vara ny i klassen? Och, hur lyckas man behålla spänningen att vilja läsa vidare om Elsa när vi väl fått ett slut på historien genom Eddie? Detta och mycket mer frågar vi oss under läsningens gång.

kapitlen är korta, mellan två till fem sidor, går det väldigt snabbt att läsa boken. Vilket gör den till en perfekt bok att läsa högt i klassen. Ungarna vill höra mer (och jag också) så det är svårt att sätta stopp efter att vi bestämt att vi endast ska läsa tre kapitel exempelvis. Hur som, snart är det måndag och vi kan återigen få ta del av Eddies kamp mot klockan i jakten på pengarna. Ska ha klara det? Eller blir det stryk istället?

Jag läser boken i en årskurs fem, men tycker nog att den passar från fyran och uppåt. Jag tycker ju att den är bra, så säkerligen gör äldre elever och även andra vuxna det också, så: läs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s