Julig bloggstafett – Lucka 10

Skärmavbild 2013-12-10 kl. 09.34.24

Vad är ungdomslitteratur?
Det funderar jag på. Jag har svårt att dra en gräns mellan barn- och ungdomslitteratur och vuxenlitteratur. Samtidigt som jag skriver att jag har svårt att dra en gräns dem emellan så undrar jag om jag ens behöver göra det? Många böcker gillas av både barn, ungdomar och vuxna – så är det och det känns som det är gott så. Vad som är viktigt är att vi får till oss en berättelse, en historia som, om vi vill, vi sedan kan dela med andra. Ofta lär vi oss något om oss själv och om andra när vi läser en berättelse och det är väl därför vi fortsätter – att läsa, att lyssna, att fascineras.

Böckerna jag läste har gjort mig till den jag är. Jag gillar att spegla mig i litteraturen och samtidigt resa, vara någon annan och upptäcka sådant som jag själv inte skulle våga eller ens önskar att jag någonsin kommer att vara med om. Någonstans har jag läst att i barn- och ungdomslitteratur där får man uppleva alla de stora känslorna, oftast i en och samma bok. I barn- och ungdomsboken slår man inte in känslorna i fint presentpapper utan man möter kärleken, döden och skräcken öga mot öga. Det är det som gör barn- och ungdomslitteraturen stark och intressant att läsa, tror jag.

Böckerna som satte spår, vilka är de? 
Nedan följer utdrag ur 10 böcker som jag läst och som satt sina spår, vilket medför att jag tänker på dem då och då, hämtar dem från bokhyllan och bläddrar i dem och läser igen. Vilka är de? (Svaren får ni i ett senare inlägg, det var väl nobelt av mig;)

1. ”Vem var den gamle bagaren som jag hade träffat i Dorf? Vem var dvärgen som jag fick förstoringsglaset av – och som hela tiden fortsatte dyka upp under resan genom Europa? Jag var säker på att det måste finnas något samband mellan bagaren och dvärgen – även om de själva inte kände till något sådant samband.” (?, sid. 131)

2. The Other Mother looked healthier than before: there was a little blush to her cheeks, and her hair was wriggling like lazy snakes on a warm day. Her black button eyes seemed as if they had been freshly polished.” (?, sid. 89)

3. ”Om ni skyndar er, så ska jag sjunga sorgliga sånger för er.
Det går vargarna med på. För dom älskar sorgligheter. […] Vargarna går lydigt till sina kissträd. Och snart låter det som om det regnar i skogen.” (?, sid. 23)

4. ”No one retains his favour for long. He can go through four or five in his annual visit. Old or young, lovely or plain, rich or very rich, he’ll keep them company and take their extravagant gifts, but he never stays, and one’s he’s gone he never come back.” (?, sid. 251)

5. ”Hon bar på ett stort inramat porträtt, som hon nu lade ner på golvet innan hon drog till sig sin lilla pärlstickade väska från köksskänken. Hon öppnade den och övergick till att pressa in målningen inuti, och trots att den uppenbarligen var alldeles för stor för att passa in i den lilla väskan hade den inom ett par sekunder, likt så mycket annat, försvunnit ner i väskans rymliga innandöme.” (?, sid. 243)

6. ”Till slut gled hon i in väggen och försvann.
Inte bara lite.
Inte bara några minuter.
Inte bara ute på tjejernas toa.
Utan alldeles borta,
alldeles långtbortiväck försvunnen.”  (?, sid. 9)

7. ”Jag tänker inte ge dig några läxor – inga svåra mattetal i alla fall. Och jag är fullkomligt ointresserad av böjningen av engelska verb. Men då och då kanske jag ger dig någon liten övning.
Om du accepterar villkoren, så sätter vi igång.” (?, sid. 40)

8. ”Långsamt slog hon igen boken och ställde den tillbaka på sin plats i bokhyllan. Då slog det henne!
Drömmen!
Dags dröm som han berättade i morse. Som hon inte ville lyssna på. Det var precis vad rektorn hade sagt i drömmen.
Samma ord:
‘Bege dig, jag vet inte vart, för att söka, jag vet inte vad.’ ” (?, sid. 40)

9. ”Huset där jag växte upp var ett egendomligt ställe. Rummen var fulla av skuggor och trapporna av viskningar, och tid var någonting lika irrelevant som ärlighet. Fast hur jag kunde vet det förstår jag inte.
I vårt hus rasade ett krig, ett tyst krig utan kanondån, där omintetgjorda önskningar spelade de stupades roll, och kulorna var ord, och blodet som rann hette stolthet. (?, sid. 9)

10. ”Fotografen stod med ryggen mot solen, och hans skugga föll på ett dramatiskt sätt mellan kvinnan och barnet. Barnet var också framme i solen, men dit bort där kvinnan stod under träden nådde ingen sol.
Med skuggan fanns tre personer på bilden, men de föreföll att vara på väg ifrån varandra. (?, sid. 248)

För er som är intresserade av barn- och ungdomslitteratur rekommenderar jag Från fabler till Manga. En bok som ger en historisk översikt om vad barn och ungdomar läser och har läst i genom tiderna. Mycket läsvärd!

Trevlig nobeldag, önskar jag er alla! 🙂

I morgon är det Andrea som skriver i lucka 11.

14 reaktioner på ”Julig bloggstafett – Lucka 10

 1. Sofies bokblogg skriver:

  Tack för ditt inlägg! Det låter så spännande när du skriver att ungdomsböcker ofta innehåller alla känslor, utan några masker. Det gör det ännu mer intressant att läsa, tycker jag.
  Tack för boktipset i slutet, jag reserverade den genast på bibblan, hamnade dock på köplats sex…

  • pantalaimone skriver:

   Tack 🙂 Den är riktigt bra och tyvärr visar väl den långa kötiden det (eller att den också är kurslitteratur) 😉

 2. ingerun skriver:

  2 Coraline 3. Gittan i gråvargarna 6 Snäll 10 Skuggan på väggen (tror jag) 7 verkar bekant men kommer inte på någon. 4 känns mycket bekant men tyvärr samma där – inget svar… De övriga tror jag inte jag har läst. Kul övning.

 3. Boktjuven Ingerun skriver:

  Nytt försök. Det förra från mobilen kanske inte lyckades.
  2. Coraline
  3. Gittan & gråvargarna
  6. Snäll
  10 Skuggan på väggen (tror jag)
  4 och 7 känns mkt bekanta men jag kommer inte riktigt på. Jag associerar nr 4 lite till den där läraren i Harry Potter som samlade på begåvade elever, men den känns inte helt rätt.
  1,5 och 8 har jag nog inte läst.

  • pantalaimone skriver:

   Hmm – det ser bra ut, men är det någon annan som kan komma på återstående. Skuggan på väggen är inte helt rätt, men det närmar sig 😉

 4. Min plats i solen skriver:

  Jag minns när jag var liten och hur jag inte kunde förstå varför jag som barn inte fick låna böcker på vuxenavdelningen på biblioteket. Det var biblioteket som avgjorde när jag var redo för vuxenlitteratur, inte jag själv. Hade det inte varit för att jag hade en klok mamma som såg till att jag kunde låna och läsa de böcker jag ville hade jag nog startat en smärre revolution där på biblioteket. Jag är så glad och tacksam för att det samhället är borta idag. Att gränserna har suddats ut och barn själv får bestämma när de vill gå vidare från barn, till ungdoms och sedan vuxenlitteratur. Och att inga av dem behöver överges utan kan få lov att få följa med hela livet och berika hela vägen.

  Kram på dig och tack för fina ord hos mig.

  • pantalaimone skriver:

   Bra där! Jo, det kanske var lite svårt. Men man vet ju aldrig med de andra boknördarna, vad de besitter för kunskaper 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s