Vi drog till bokmässan

@Bibliofilen, a.k.a Jossan, och jag drog till BoIMG_8151kmässan i Göteborg i lördags. Det var en
himlans tjattrande i bilen om allt mellan himmel och jord och vilka förväntningar vi hade på själva mässan. Jossan hade inte varit där sedan år 2000 och jag hade aldrig varit där alls(!). Det jag kan säga om den saken så här i efterhand är väl att jag nästa gång, för det måtte väl bli fler mässor för min del, hoppas kunna ta mig dit någon annan dag än just lördagen – för hej hopp vad mycket folk. Hej hopp var kanske ett kasst uttryck, stå still och glo hade nog passat bättre. Det var svårt att ta sig fram på sina ställen.

Så, jag hade ett schema i min mobil: vem jag ville se och när jag kunde se dem och var jag i så fall skulle befinna mig. Redan på Burger King i Borås, där vi stannade för att få oss något till livs på vägen ner, insåg jag att appen inte ville komma ihåg mig. Alltså: jag fick slänga in de viktigaste mötena i minnet och hoppas på det bästa.

På mässan. Vi fotade oss utanför och instagrammade det hela, för det vet väl varendaIMG_8133 människa att finns det inte på Instagram då har det inte hänt 😉 Sedan bar det av till avdelningen för barnböcker – det kanske fanns fler avdelningar för sånt, men jag gav mig av till det ställe där Pija Lindenbaum skulle signera sin nya bilderbok Doris drar. Jag var lite tidig, köpte boken och sedan cirkulerade jag omkring i närheten tills det var fem minuter kvar. Då ställde jag mig i kö och var typ först, tillsammans med två andra. Det visade sig att en av de andra kvinnorna fått en snygg Doris drar-påse när hon handlade boken. Den var så jäkla snygg så jag finkammade Tradera och Blocket efter den, efteråt, men ingen verkar vilja göra sig av med den. Jag förstår dem. Fick i alla fall en signatur i min bok, tillägnad till min lilla tjeja och gick nöjd därifrån. Hann också med att berätta för Lindenbaum att jag brukar ge bort Gittan och gråvargarna till mina vänner när de får barn och att den är mycket uppskattad. Och varför skulle den inte vara det, störtskön som den är 🙂

Nästa projekt. Få Ilon Wikland och Mark Levengoods autograf i nya boken om Peter och vargen. Det visade sig att de, eller var det bara Mark, varit där på torsdagen och signerat böcker. Jag frågade därför efter ett signerat exemplar och fick ett – tjohoo! Så: check på den! Även om det såklart hade varit superroligt att träffa dem båda så är det ju ändå najsare med en kråka i boken än ingen kråka alls.

Vidare – fick agera fotograf åt Jossan. Hon jagade rätt på varenda, nästan, författare som hon följer på Instagram och jag fick fota henne med dem. Jag ville gärna snacka lite med Bengt Söderhäll som var på mässan med Stig Dagermansällskapet – men det blev tyvärr inte en så lång pratstund då Jossan panikartat fått syn på Camilla Läckberg som satt där och signerade sin nya bok om Super-Charlie och lejonjakten (någon mer än jag som ser likheten här mellan barnboken och hennes senaste bok om Fjällbacka? *Ry(s)t* Jag passade också på köpte två böcker som jag fick signerade. När Jossan skulle fotas så ville jag ju vara behjälplig och i vanlig ordning smilade jag upp mig och sa:
– Säg skit!
De sa bajs istället och Läckberg menade att så får man säga när man skriver barnböcker och det håller jag helt med om. Vill ni se hur bilden blev så har Jossan lagt upp den på sin Insta (såklart – hur vet folk annars att det har hänt?) 😉

Efter detta så tror jag att jag fick fota Jossan med några författare till. Jag hittade boken Hjälp ditt barn med programmering som jag helt plötsligt ville ha. Lillfisan är ju bara sju månader så hon lär väl knappast behöva hjälp av mamma med det – ännu – och när det väl är dags så är den kanske lite väl gammal, eller? Jag hittade också en bok med en stor lång historisk karta som jag tänkte att jag ville ha. 3,5 meter lång är kartan. Så här i efterhand funderar jag över om någon av de två ovanstående böckerna skulle ha inhandlats över huvud taget … Men nu är det försent och jag har dem i min ägo.

PAUS. Jag gick på toa. Den var inte så fräsch och jag ville absolut inte sitta där, med alla mina påsar, och pumpa ur bröstmjölk. Va!?! Läste du rätt? Ja. Jag lämnade ju lillfisan hemma. En boktokig ammande morsa vill inte ha mjölkstockning – någon måtta får det vara. Därför jag jag tillbaka till vandrarhemmet – väl framme fick mina schimpansarmar vila då bokhögen hamnade i sängen.

TILLBAKA på bokmässan. Jossan har lyckats fota sig med diverse författare under tiden jag varit bort – vilket blev drygt en timme. Hon har lämnat avdelningen för barnböcker och sökt sig till tantsnusk och annat mer Bibliofilianskt. Jag passar på att gå omkring där lärarmaterial finns och lite mer facklitteratur, men tröttnar och hamnar vid bilderböckerna igen där jag möter upp Jossan. Får med mig tre sagoböcker därifrån: Snövit, Törnrosa och Rödluvan. Man kan klippa ut innehållet och bygga sin egna lilla sagoscen. Det ska jag göra när lillfisan blir större 🙂

Vi börjar bli trötta. Det är varmt, syrefattigt och fötterna vill vila. Jossan tar med mig bort mot Hoi förlag. Där är författarna på tå och promotar sina alster alldeles galet. Jag kan inte säga nej och går därifrån med sex nya pocketböcker.

Innan vi lämnar mässan hinner jag med att köpa Hjälp ditt barn med svenska – så nu har jag hela serien här hemma i hyllan.

Skärmavbild 2015-09-29 kl. 16.21.02Skärmavbild 2015-09-29 kl. 16.27.37Mässan slut, för vår del, och fötterna och huvudet helt slut också. Vi tog oss till Mc D (helt mot mina principer egentligen) och åt två små hamburgare var för att orka ta oss ”hem”. Väl på rummet vilade vi våra schimpansarmar igen, slängde oss på sängarna och gick igenom våra bokköp. Därefter hittade vi en mysig liten restaurang 5 minuter bort där vi åt ordentlig mat innan det var dags för oss att sova. Planerna som vi hade haft att, exempelvis gå ett varv inne på Liseberg och att ta oss in till stan för lite mingel det blev det inget med. Vi var totalt aströtta.

Och vem vet – kanske hittar ni en historiebok med en 3,5 meter lång karta eller en bok om programmering till salu för en billig penning på Tradera framöver? Den som lever får se, jag måste fundera lite över bokköpen – det är ju så lätt att ryckas med när man står där mitt bland alla böcker.

Skärmavbild 2015-09-29 kl. 16.15.13

IMG_8176

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s