Julkalenderbloggstafett – Lucka 15

15
Ni har hittat rätt, detta är lucka 15! 😉 I gårdagens lucka kunde ni läsa om boken To my Love hos Stories From the City … (Stories From the Sea).

I dagens lucka hittar ni boken Smakäventyret – att lära små barn äta mat av Ann Fernholm. Är du ute efter verklighetsflykt är detta inte boken, snarare tvärt om – men är du nybliven förälder, som mig, kanske detta är en bok för dig att sätta tänderna i?

Givetvis vill jag att mitt barn ska få det bästa i magen för att bli stor och stark. Enligt boken är första året avgörande för att barnet ska få tränade smaklökar. En viss stress infinner sig när man borde ha börjat med Skärmavbild 2015-12-15 kl. 01.04.53smakportioner i månad 4 och inte gjorde det. När man borde gett barnet lite större bitar att öva sig att äta på, för länge sedan. (Större bitar förresten, finns det något mer skrämmande? Jag sitter där som en hök och väntar, med fasa bör tilläggas, på att ungen ska sätta i halsen så jag får lägga henne i knät och med rätta knycken rädda henne från att kvävas. Alltså, det kanske lät som om jag väntar på det för att jag vill det – absolut inte (det förstod du väl?) men jag ser mardrömsscenariot framför mig varje gång hon ska få en större bit mat – som banan eller så. Den är ändå mjuk …)
Hur som,  i boken ges exempel på vad man kan ge sitt barn att äta och från vilken ålder. Varför det kanske inte är så bra med burkmaten eller vällingen i jämförelse med att ge det som resten av familjen äter. Ändå är boken inte någon pekpinne – självfallet får man ge burkmat och klämmisar men man borde kanske tänka efter en extra gång till varför man får för sig att andra (storföretagen) vet bäst vad mitt barn ska äta och inte jag själv.

För att man ska våga göra sin egen mat får man massa info om vilka vitaminer som gör vad och i vilka livsmedel man hittar dem. Något jag fastnade för var en text om tallriksmodellen där man får se hur mycket man bör äta av grönsaker, kolhydratrik mat och protein. Författaren menar att man kanske istället borde tala mer om matens näringstäthet:

”Barnet får i sig mer näring om du väljer att lägga broccoli istället för gurka på tallriken. Det är också bättre med potatis än med pasta och vitt ris. Ska ni fredagsmysa är nötter bättre än chips, och på lördagen är mörk choklad bättre än godis.”

Blev du intresserad av hur näringstät din mat är kan du kolla upp det här: livsmedelsdatabasen

Det finns mycket i boken som är intressant: riktig mat (som jag nämnt) matallergi, välling eller inte, vitaminerna, hårda tuggor och neofobi bland annat.

Och, även fast allt låter bra och rätt och riktigt när jag läser i Smakäventyret är det ändå läskigt att släppa taget och våga låta liten prova själv: större bitar, hårda bitar osv. Så vi sitter här hemma med en blandning av burkmat (med lite bitar i) klämmisar med rinnigt innehåll, mosad banan, banan i bitar, mammas egenkokta fisk osv … Många roliga (äcklade) miner blir det och jag blir alldeles överlycklig när hon vågar äta något nytt. Jag har två månader på mig innan hennes första år är till ända, ”första året är avgörande för att barnet ska få tränade smaklökar”, den 26 februari är det för sent (hehe) wish me luck! 😉

Morgondagens lucka hittar ni hos Sincerely Johanna 🙂

4 reaktioner på ”Julkalenderbloggstafett – Lucka 15

  1. Västmanländskan skriver:

    *fnisss* känner igen mig i oron över att vilja göra rätt och bra, förtvivlan när barnet vägrar äta den omsorgsfullt hemlagade maten och hellre slevar i sig färdig lasagne på burk 😉

    • pantalaimone skriver:

      Hoppas hon börjar sleva i sig burkmaten snart! 🙂 Men enligt min morsa så åt jag själv bara kräm och jag blev ju vuxen jag med ändå, så min unge kan nog leva på välling och gröt 😀 (Idag fick pappan i henne hemlagad torsk med potatis och lingonsylt – yeay!!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s