Fattigfällan – en viktig bok

Just nu läser jag en bok som jag tycker är riktigt viktig. Jag kan inte riktigt tro att det är sant, det jag läser för jag har alltid tänkt att det finns ett skyddsnät i Sverige för oss att bli uppfångade av om det skulle vara så att allt verkligen skiter sig. Det trodde Beata också.

ska%cc%88rmavbild-2016-12-15-kl-23-01-52Fattigfällan är skriven av Charlotta von Zweigbergk och handlar om Beata som är en kvinna i medelåldern, egen företagare sedan 20 år tillbaka och som hela sitt yrkesverksamma liv varit noga med att betala in sina räkningar i tid och skött bokföringen exemplariskt. Hon är inte någon som slösar de pengar hon tjänar. Hon säger att hon som ensamstående fyrabarnsmamma lärt sig att hushålla med pengarna, även om barnen är utflugna, när läsaren får börja ta del av hennes tillvaro.

Att läsa Fattigfällan som att den handlar enbart om Beata är ju så klart inte tanken. Beata får vara den som visar oss andra hur många har det i vårt land, när de faller mellan stolarna och hamnar i det värsta av utanförskap.

För Beatas del börjar allt med att hon blir sjuk. Jag får för mig att hon blivit utbränd men det är inget som någonsin bekräftas i boken. Hon gör sitt bästa för att betala av de räkningar hon har, använder sina besparingar den första tiden, för att inte hamna hos inkasso eller kronofogden. Hon kontaktar socialtjänsten för att få ekonomisk hjälp. Det tar tid innan hon får komma dit och då har hon verkligen inga pengar kvar, ändå nekas hon hjälp. Beata hamnar i ett moment 22, hon får inga pengar. I alla fall inga månatliga betalningar. Det kommer småsummor då och då. Hon kan aldrig planera någonting. Aldrig veta om hon har pengar att betala hyra eller köpa mat och andra förnödenheter för.

Omgivningen kan verkligen inte förstå att Beata är totalt utblottad. Hon får det ”goda rådet” efter det andra: betala räkningarna direkt när du får dem, budgetera och till sist är det någon som tycker att hon ska skaffa en god man som kan hantera hennes pengar. Verkligheten är ju den att hon inte har en endaste liten peng att hantera över huvud taget, men det kan ingen få in i huvudet. Alla har, liksom Beata själv hade, bilden av det sociala skyddsnätet för ögonen. Man får hjälp. Ingen i Sverige kan vara fattig. I så fall är den personen en tiggare från ett annat land. Eller, en person som inte kan ta hand om sig själv och orsakat sin fattigdom genom osunt beteende. Ungefär så, går resonemangen.

Det som slår mig mest, förutom alla helt vidriga surrealistiska möten med socialtjänsten är bemötandet av Beata. Att hon blir så fullständigt utanför. Hon passar inte in någonstans. Hennes vänner drar hon sig bort ifrån, eller de från henne. Hon passar inte längre in i den sociala kontexten. Hon bidrar inte längre med det som folk förväntar sig att hon ska bidra med. Visst, de kan se att hon har det svårt och de kan bjuda på en bit mat. Men när det upprepas flera gånger om så börjar det kännas obehagligt. En vän bjuder väl tillbaka?

Socialtjänsten bemöter Beata som en siffra i statistiken. Hon är inte någon riktig person för Mumin, som Beata kallar sin kontakt. Mumin dristar sig vid ett tillfälle, när Beata är helt förkrossad, att påpeka att ”du verkar upprörd.” Det är just bemötande hos socialtjänsten som gör mest ont i Beata. Att inte bli bemött och sedd som en människa är värre än att gång på gång bli nekad hjälp. Kyrkan är den enda plats där hon blir bemött med värme och medkänsla. Den enda plats där hon kan tala med någon som behandlar henne som en jämlike. Det finns tillfällen när Beata önskar att hon vore någon av uteliggarna på gatan. De är i alla fall en del i en gemenskap. De betraktar varandra som jämlikar – något som Beata saknar något oerhört.

jul16
Den här texten ingår i Sofies julkalenderbloggstafett, gårdagens inlägg hittar du hos Lyrans noblesser morgondagens kommer hos Bokskåpet.

 

 

 

3 reaktioner på ”Fattigfällan – en viktig bok

  1. Sofies bokblogg skriver:

    Å, vad upprörd jag blev av att läsa din text! Hur kan det få vara så här? Vart kommer all den här oförståelsen ifrån? Verkar vara en väldigt viktig bok, tack för ditt inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s