Bee afraid, bee very afraid

28944278_10156105166531760_1374920968_o

Binas historia är verkligen så värd din tid. Jag har precis lagt ifrån mig boken, så egentligen kanske det är för tidigt att skriva något om den precis nu. Kanske borde jag fundera lite på vad jag vill säga? Det jag vet är att det var en stark läsupplevelse och att jag grät mycket på slutet. Binas historia fick mig att fundera mycket över vad vi människor håller på med egentligen här på jorden och vad det är som, när saker ställs på sin spets, verkligen betyder någonting.

Händelseförloppet i Binas historia berättas ur tre personers perspektiv:

William lever i England under 1800-talet. Han är sedan en tid sängliggande. När den försörjande familjefadern inte kan dra in pengar längre svälter familjen. Men William kan inte förmå sig att stiga upp och förändra situationen. Tidigare i livet ägnade han sig åt naturvetenskapliga studier, men en händelse har trasat sönder honom och fått honom att mista all passion och driv till det som förut fick honom att gå upp om morgnarna.

George lever i Ohio, USA, 2007. I generationer har hans familj varit biodlare men det verkar som om det enda barnet, en son, vill annorlunda. Studier på annan ort lockar och snart ger sig sonen av från familjegården. Kvar blir George som oroar sig. Över gårdens framtid men också över de rykten om hela bisamhällen som plötligt och spårlöst försvinner från sina kupor. Inte är det väl något som kommer drabba också George och hans bin?

Tao lever i Kina år 2098. Framtiden är en dystopisk plats. Ingen har längre tid för nya idéer och innovationer, människorna har fullt upp med att försöka överleva. I Taos verklighet är bina utrotade. I deras ställe tvingas Tao och andra människor handpollinera fruktträd dag ut och dag in. En dag ser Tao en grupp små barn, så unga som sex, sju år komma gående mot fruktträden där de ska få börja arbeta. Tao önskar sin egen son en annan framtid, men är den möjlig?

Angående titeln till det här inlägget – Bee afraid, bee very afraid (som tydligen kommer från filmen Flugan) valdes på grund av att jag blir rädd för framtiden när jag läser sådana här böcker. Har du läst boken, vad tyckte du? Behöver jag/vi vara rädda? Kommentera gärna. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s